Veel oudere woningen zijn voorzien van tegels vanwege de hygiëne en het strakke uiterlijk. Daarnaast was het jaren geleden een trend om je woonkamer, badkamer en keuken te voorzien van tegels. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat zowel de woonkamer als de slaapkamer, badkamer en toilet worden voorzien van een gietvloer. En niet zonder reden. Een gietvloer is namelijk naadloos waardoor er geen stof, schimmels en viezigheid in de voegen kan achterblijven. Daarnaast is een gietvloer in veel verschillende kleuren en patronen te plaatsen en is het dus geheel naar eigen smaak toe te passen.
We krijgen veelvuldig de vraag of het mogelijk is om een gietvloer over een bestaande tegelvloer te plaatsen. Het korte antwoord is: ja, dat kan! Het is niet nodig om de tegelvloer uit te breken voordat de gietvloer geplaatst kan worden. Dat scheelt sloopwerk, tijd en geld. Je zult wel rekening moeten houden met een aantal zaken die wij hieronder behandelen.
Wanneer je kiest om over een bestaande tegelvloer een gietvloer te plaatsen, zal de tegelvloer voorbehandeld moeten worden. De reden hiervoor is dat de gietvloer dan beter hecht en dekt. Het voorbehandelen is werk dat door een professional uitgevoerd moet worden. De eerste stap is het ontvetten en licht opschuren van het tegelwerk waardoor de tegels ruw worden. Vervolgens dienen de tegels ongeveer tot 5 mm geëgaliseerd te worden. Wanneer blijkt dat de tegelvloer niet waterpas is of te grove oneffenheden bevat zal de ondervloer dikker (tot 10mm) geëgaliseerd moeten worden.
Na het egaliseren kan de gietvloer worden aangebracht. Dit proces duurt ongeveer 4 tot 5 dagen. Wanneer wij op maandag mogen beginnen, kun je het weekend de vloer licht belasten (lopen over de vloer). De maandag erop kunnen de meubels weer op de vloer geplaatst worden.
Het proces
Gietvloeren kennen over het algemeen weinig tot geen onderhoud. Dat komt voornamelijk doordat de vloer naadloos wordt gelegd, comfortabel en elastisch is. Zo krijgt vuil en viezigheid geen kans om in kleine hoekjes te zitten en zich op deze manier in te nestelen. Dit wordt zeer gewaardeerd door mensen die last hebben van allergieën. Door regelmatig stof te zuigen en te dweilen hou je de vloer perfect schoon en blijft hij als nieuw. In tegenstelling tot echte houten vloeren heb je geen speciale (chemische) onderhoudsproducten nodig om de vloer te onderhouden. Wij adviseren een PU cleaner te gebruiken bij het dweilen van de vloer.
Een kenmerk van een gietvloer is dat het een warme vloer is waardoor je er met blote voeten op kunt lopen. Het is daarnaast een sterke vloer waardoor de kans op krassen, deuken of putjes zeer klein is. Een ideale vloer voor gezinnen met kinderen!
Meest recente blogs
Categorieën
Gietvloer mogelijkheden
Een gietvloer kan gegoten worden in alle RAL, NCS en Sikkens kleuren. Heb je dus een mooie kleur in gedachte en weet je de kleurcode? Dan kun je dit doorgeven zodat de vloer speciaal voor jou wordt gemaakt. Een PU gietvloer is 100% waterdicht en daarom ook goed toe te passen in alle ruimtes, maar ook zeker in natte ruimtes zoals de badkamer, toilet of keuken.
Een gietvloer is te verkrijgen op basis van cement en op basis van Polyurethaan (PU). De cementgebonden gietvloer is op basis van, zoals de naam al zegt, cement en voelt en oogt wat harder dan de PU gietvloer.
Ben je nieuwsgierig geworden naar wat een gietvloer voor jouw woning kost? Neem dan contact met ons op via onderstaande button. Wij zullen je binnen 24 uur voorzien van een op maat gemaakte offerte.