Na het laten leggen of zelf aanbrengen van je nieuwe gietvloer wil je natuurlijk weten wanneer je weer meubels kunt neerzetten zonder schade aan de vloer of meubels te veroorzaken.
In deze blog leggen we uit hoe lang je moet wachten voordat je meubels op je gietvloer kunt plaatsen en geven we tips om je vloer in topconditie te houden.
Hoe lang wachten voor meubels op een gietvloer?
Het neerzetten of terugzetten van meubels op een gietvloer vraagt om wat geduld. Nadat de vloer is gelegd, moet je hem echt de tijd geven om goed uit te harden. De droogtijd kan verschillen afhankelijk van het soort gietvloer, maar meestal kun je de volgende vuistregels aanhouden:
- Epoxy gietvloer: Na ongeveer 48 tot 72 uur kun je lichte meubels plaatsen, maar voor zware meubels is het verstandig om minstens een week te wachten.
- Polyurethaan gietvloer: Deze vloer heeft wat meer tijd nodig om volledig uit te harden. Het is aan te raden om minimaal 72 uur te wachten voordat je lichte meubels plaatst en 10 dagen voor zware meubels.
Naast deze go-to gietvloeren zijn er ook nog andere populaire opties:
- Woonbeton: Dit type vloer vereist ook geduld. Het is aan te raden om minimaal 7 dagen te wachten voordat je meubels plaatst, zodat de vloer voldoende tijd heeft om uit te harden.
- Lavasteen vloer: Lavasteen is een hard en robuust materiaal, maar je moet alsnog ongeveer 72 uur wachten voordat je lichte meubels kunt plaatsen, en voor zware meubels is 7 dagen aanbevolen.
- Coatingvloer: Coatingvloeren drogen relatief snel, maar je kunt het beste minimaal 48 uur wachten voordat je lichte meubels plaatst en 5 tot 7 dagen voor zware meubels om volledig uit te harden en te voorkomen dat je de vloer beschadigt.
Het is echt belangrijk om niet te snel te willen gaan, want in de eerste paar dagen na het gieten is de vloer nog best gevoelig voor deuken en krassen. Zet je te vroeg meubels neer, dan kan dat voor blijvende schade zorgen, en dat wil je natuurlijk niet.
Welke meubels zijn geschikt voor een gietvloer?
Niet alleen de timing, maar ook het type meubels dat je gebruikt kan invloed hebben op de staat van je gietvloer. Hier zijn een paar overwegingen bij het kiezen van meubels:
Meubels met zachte poten
Kies voor meubels met afgeronde of rubberen poten om de kans op krassen te verkleinen.
Meubels met viltdoppen
Voeg viltdoppen toe aan de poten van je meubels. Dit zorgt voor een beschermlaag en voorkomt dat scherpe randen de vloer beschadigen.
Lichte versus zware meubels
Lichte meubels kunnen eerder geplaatst worden dan zware meubels. Zorg ervoor dat het gewicht van zware meubels gelijkmatig verdeeld wordt om de druk op één punt te vermijden.
Hoe bescherm je je gietvloer tegen meubels?
Om de levensduur van je gietvloer te verlengen en te voorkomen dat meubels de vloer beschadigen, kun je de volgende tips in acht nemen:
- Gebruik viltdoppen of beschermpads: Onder de poten van stoelen, tafels en banken kunnen viltdoppen of rubberen beschermpads worden geplaatst. Dit helpt om krassen te voorkomen.
- Vloerkleden onder grote meubels: Vloerkleden onder zware meubels, zoals een bank of eettafel, kunnen de vloer beschermen tegen drukplekken.
- Meubels verschuiven: Als je meubels wilt verplaatsen, til ze dan altijd op in plaats van ze te schuiven. Schuiven kan krassen en deuken veroorzaken, vooral op een verse gietvloer.
- Regelmatig schoonmaken: Houd je gietvloer vrij van stof en vuil, aangezien kleine vuildeeltjes krassen kunnen veroorzaken wanneer meubels worden verplaatst.
Veel gestelde vragen over meubels op een gietvloer
Hoe lang moet ik wachten met het plaatsen van zware meubels?
Voor zware meubels zoals kasten en banken is het aan te raden om minimaal een week (voor epoxy) en tot 10 dagen (voor polyurethaan) te wachten voordat je ze op je gietvloer plaatst.
Zijn gietvloeren gevoelig voor krassen?
Hoewel gietvloeren behoorlijk krasbestendig zijn, kunnen scherpe of harde objecten zoals metalen meubelpoten krassen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om beschermers te gebruiken.